- Wonen
- Nieuws
Wel of niet doen: zo snel mogelijk je lening afbetalen?
Het lijkt een goed plan: zo snel mogelijk je lening afbetalen, zodat je huis van jou is en je daarna kan gaan beleggen. Toch is dat meestal niet de manier om je geld zo goed mogelijk te laten renderen. Hoe zit dat?
Zo snel mogelijk afbetalen is niet altijd de beste optie: als je jezelf te krap zet, raak je in het rood
Veel mensen denken dat je best het maximum haalbare bedrag afbetaalt om zo snel mogelijk van je lening af te zijn. Eerst je lening aflossen, dan pas gaan denken aan sparen en beleggen… In de praktijk is dat meestal niet het beste scenario. Als je elke maand moet rekenen om je woonkrediet afgelost te krijgen, wordt het leven er niet fijner op, ook al moet je daardoor korter afbetalen. En nee, het is niet de voordeligste optie: als je door het hoge tempo van je aflossingen niet meer kunt sparen om je beschikbaar geld aan te vullen of voor jouw pensioen, is de kans groot dat het rendement van je geld zelfs lager ligt als je het over de hele lijn bekijkt, ook al is je hypotheek sneller afgelost.
Als je niet meer kan sparen voor je pensioen ligt het rendement van je geld over de hele rit berekend waarschijnlijk lager, ook al is je huis sneller afbetaald
Lenen op 10, 20, 30 jaar?
Niet te snel dus, maar wat is dan wel goed? Op welke termijn ga je lenen? 5, 10, 20 of zelfs 30 jaar? Wat is het meest interessante: de korte pijn of of juist zoveel mogelijk spreiden? Het heeft allebei z’n voor- en nadelen. Hoe langer je leent, hoe groter het bedrag aan interest dat je moet betalen aan de bank en ook de rentevoet stijgt met de looptijd. Ook een schuldsaldoverzekering kost dan meer. Aan de andere kant betaal je minder af per maand bij een langere looptijd. Dan kan je meer zelf sparen en - zeker in het begin - je eigen levenskwaliteit verbeteren. Je kan ook langer genieten van belastingvoordelen van de woonbonus. Je laat daarom best de verschillende scenario’s uitrekenen, zodat je kan zien wat in jouw geval de beste levenskwaliteit geeft en de meest voordelige optie is. Hou altijd zelf de vinger aan de pols als het gaat over je financiële toestand. Dingen veranderen: je financiële omstandigheden, maar bijvoorbeeld ook de fiscale regels en financiële voorwaarden. Door regelmatig een check-up te doen en bij te sturen waar nodig, ben je zeker dat je je geld op de beste manier voor jou laat werken.