- Nieuws
- Sparen
Intekenen op de nieuwe staatsbon… of zijn er betere alternatieven?
2 min. leestijd
Het Federaal Agentschap van de Schuld heeft twee nieuwe staatsbons gelanceerd. Eén staatsbon heeft een looptijd van vijf jaar en een coupon van 2,60%, de tweede een looptijd van acht jaar en een coupon van 2,90%. Op het eerste zicht een mooi aanbod. Zijn we dus vanaf vandaag vertrokken voor een nieuwe stormloop richting staatsbon? De volgende dagen en weken zullen het uitwijzen, maar het is te betwijfelen of deze tweede lichting staatsbons even populair wordt als de vorige, met een kortere looptijd. Ondertussen hebben de belangrijkste financiële spelers natuurlijk niet stilgezeten en zijn er heel wat interessante alternatieven op de markt.
Wat brengen de nieuwe staatsbons effectief op? 2,60% en 2,90% mogen dan aantrekkelijke cijfers zijn, maar vergeet niet dat op de intresten 30% roerende voorheffing verschuldigd is. Het nettorendement bedraagt voor de staatsbon op vijf jaar dus ‘maar’ 1,82 % en voor die op acht jaar 2,03%. Toch de moeite om eens naar de alternatieven te kijken dus.
De spaarverzekering: een aantrekkelijk alternatief
Tak 21
Tak 21 spaarverzekeringen kunnen een hoger rendement opleveren dan de staatsbons. Ze bieden een kapitaalsgarantie of een voorafgekende rendementsgarantie en daarboven een variabele winstdeelname. Ze zijn vrijgesteld van roerende voorheffing als je minstens acht jaar belegd blijft. Na 8 jaar en een maand betaal je dus 0 euro roerende voorheffing en kan je nettorendement een stuk hoger uitkomen dan de 2,03% van de 8-jarige staatsbon.
Er bestaat vandaag zelfs een Tak 21 spaarverzekering waarvan je netto 3% jaarlijks rendement zal genieten over de ganse looptijd van 8 jaar en een maand. Natuurlijk mag je de verzekeringstaks van 2% niet vergeten, dus na kosten hou je netto 2,74% over. Daarbij ben je beschermd door de depositogarantie tot 100.000 euro per persoon per verzekeringsmaatschappij.
Tak 26
Er is een ruime keuze aan Tak 26 producten waarbij je niet enkel voor 5 of 8 jaar moet opteren maar zelf je looptijd kunt bepalen en waarbij het nettorendement rond de 2,1% tot 1,925% ligt, sowieso voordeliger dan de 5-jarige staatsbon dus. Laat je bijstaan door een expert om de juiste keuze te maken en zelfs verschillende producten te combineren.
Termijnrekeningen en obligaties
Ook termijnrekeningen zijn veilige spaarproducten en worden tot 100.000 euro per klant per bank beschermd door de depositogarantie. Een zevental banken biedt vijfjarige termijnrekeningen aan met een nettorendement dat hoger is dan het rendement van de vijfjarige staatsbon.
Er zijn tevens verschillende Belgische en Europese staatsobligaties die een hoger nettorendement bieden dan de staatsbon. Zo is er een Belgische staatsobligatie met vervaldag 22 oktober 2031, een looptijd van iets minder dan 8 jaar dus, die een brutorendement van 3,01% biedt. Het nettorendement is bijna even hoog omdat er geen roerende voorheffing betaald moet worden, enkel een minimale transactiekost van ongeveer 0,1 procentpunt.
Spaarboekjes? Toch maar niet.
Hoewel er spaarboekjes zijn met een hoger nettorendement dan de nieuwe staatsbons, zijn ze nooit een waardig alternatief voor de staatsbons omdat de rentes op elk moment aangepast kunnen worden. Het rendement kan nu interessant zijn, maar het is koffiedik kijken wat je spaarboekje in de komende vijf of acht jaar zal doen.
Het is duidelijk: verder kijken dan je spaarboekje loont altijd! Er zijn heel wat alternatieven, ook voor de nieuwe lichting staatsbons. Laat je dus niet verleiden door de hype die gecreëerd wordt rond de staatsbons, maar laat je adviseren door een onafhankelijk expert van Immotheker Finotheker. Dan eindig je sowieso met een veilig product en een gegarandeerd hoger remdement.