- Wonen
- Nieuws
Goed geregeld: zo bespaar je geld bij een scheiding
2 min. leestijd
Natuurlijk ga je ervan uit dat het voor eeuwig en altijd is als je trouwt of gaat samenwonen, maar cijfers wijzen uit dat de realiteit anders is. Scheiden doet lijden, maar met goede afspraken te maken kan je jezelf heel wat (financieel) leed besparen.
1 op 2 koppels scheiden. Daarom maakt je best duidelijke afspraken over hoe je alles regelt als je relatie stukloopt
En ze leefden nog lang en gelukkig... maar helaas is het leven niet altijd een sprookje. De statistieken zijn niet rooskleurig: 1 op 2 koppels scheiden. Wie vandaag trouwt, loopt 50% kans dat hij over 50 jaar gescheiden is. Met 26.145 scheidingen per jaar is België een van de echtscheidingskampioenen in Europa. Alleen in Letland en Litouwen scoren hoger. Bijna 1 op 4 echtscheidingen eindigt dan ook nog eens in een vechtscheiding volgens cijfers van de FOD statistiek en het onderzoek ‘Scheiden in Vlaanderen’ van de universiteit van Antwerpen.
Wat als? Praat er op tijd over
Heb je nagedacht wat er financieel gebeurt als je relatie stopt? Een aantal levenskeuzes die je maakt, kunnen serieuze financiële consequenties hebben. Cijfers maken veel duidelijk: 38% van de alleenstaanden loopt een armoederisico. En 80 % van de alleenstaande ouders zijn vrouwen, volgens de Koning Boudewijnstichting.
Een scheiding is al zwaar genoeg zonder dat je je zorgen moet maken over de financiële kant. Daarom kan je best al als je gaat samenwonen of bij je huwelijk regelen hoe je het gaat regelen als jullie relatie stukloopt. Hoe zit het met het huis? Hoe verdeel je jullie gezamenlijke vermogen? Goeie afspraken maken goeie vrienden, daar moet je rekening mee houden in je financiële planning wil je niet met een kater achterblijven. De samenlevingsvorm die jullie kiezen of gekozen hebben, speelt een grote rol.
Of je gaat samenwonen (met of zonder samenlevingscontract) of trouwt (met of zonder huwelijkscontract): de samenlevingsvorm die je kiest, kan verstrekkende gevolgen hebben. Laat je daarover goed informeren. Ook voor persoonlijk advies over deze financiële kant van je leven je terecht bij Immotheker Finotheker.
Je scheiding regelen via bemiddeling is honderden tot duizenden euro’s goedkoper dan een vechtscheiding via de rechtbank.
Maak er geen vechtscheiding van
Wettelijk samenwonen zit nog altijd in de lift. Tussen 2006 en 2013 steeg het aantal personen die een samenlevingscontract afsloten van 35.000 tot ruim 80.000. Maar tegelijk stijgt ook het aantal relatiebreuken: bijna de helft van de samenwoners gaat uit elkaar. Sinds 2006 is er bijna een verviervoudiging van het aantal breuken, een forse stijging. In de praktijk blijkt het vrij moeilijk te zijn om een samenlevingscontract te beëindigen, door de formele manier waarop dat nu moet gebeuren. Je kan beter naar een bemiddelaar stappen dan naar de rechter, een bemiddelde overeenkomst is altijd beter dan een procedure voor de rechtbank. Voor de rechter verschijn je in strijdmodus, met argumenten om je gelijk te halen. Dat model genereert conflicten in plaats van ze op te lossen. Bovendien slorpt het tonnen energie en geld op, veel meer dan 3.500 tot 6.000 euro die je betaalt voor zo’n een bemiddelde scheiding. Ook als je voor de wet getrouwd bent, is de scheiding samen regelen via een bemiddelaar een veel goedkopere procedure dan een scheiding voor de rechtbank.