Immotheker Finotheker
  • Wonen

Een huis kopen: wanneer moet je de kosten betalen?

Bij het kopen van een huis komen heel wat kosten kijken, zoals bijvoorbeeld dossierkosten, notariskosten en registratiebelasting. Het is belangrijk om hier een duidelijk overzicht van te hebben, maar ook om te weten wanneer je welke kosten moet betalen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Het tijdstip waarop de kosten moeten betaald worden zal afhangen van de manier waarop de woning wordt aangekocht. Wil je meer weten over welke kosten je precies moet incalculeren? In dit blogartikel hebben we het voor je uitgeschreven.

Ik koop via onderhandse verkoopovereenkomst (verkoop uit de hand)

In de verkoopovereenkomst wordt de uiterste datum vermeld voor de ondertekening van de authentieke akte van aankoop. Het verkooprecht of de registratierechten moeten betaald worden binnen een periode van 4 maanden na de ondertekening van de verkoopovereenkomst. Vandaar dat er meestal in de verkoopovereenkomst wordt voorzien dat de authentieke akte dan ook uiterlijk binnen deze termijn dient te worden ondertekend. Is een opschortende voorwaarde opgenomen, dan zal de termijn van 4 maanden lopen vanaf het moment van het vervullen van die voorwaarde.

Bij de ondertekening van de authentieke akte wordt aan de verkoper het saldo van de verkoopprijs en het aandeel in de onroerende voorheffing van het lopende jaar betaald en aan de notaris de aktekosten (registratiebelasting/registratierechten, overschrijving van de aankoop, ereloon van de notaris, uitgaven aan derden en administratieve kosten, verhoogd met de verschuldigde BTW).

Komen verkoper en koper overeen dat de authentieke akte later (> 4 maanden) zal worden ondertekend, dan dient de koper uiterlijk 4 maanden na de ondertekening van de verkoopovereenkomst te zorgen voor de betaling van het verkooprecht/de registratierechten. De overige kosten van de aankoop worden betaald bij de ondertekening van de authentieke akte.

Ik koop via Biddit of een online openbare verkoop

Het proces-verbaal van toewijzing zal niet ondertekend worden bij het sluiten van de biedingsperiode, maar op een latere datum vermeld in de verkoopsvoorwaarden. De koper moet het bedrag aan aktekosten betalen op het ogenblik van de ondertekening van het proces-verbaal van toewijzing doch uiterlijk 5 dagen na de afsluiting van de biedingsperiode.

Vanaf de datum van de ondertekening van het proces-verbaal van toewijzing (ogenblik waarop de toewijzing definitief wordt) loopt de termijn van 6 weken voor de betaling van de prijs. Deze termijnen voor de betaling van prijs en kosten zijn in al de gewesten hetzelfde.

Gezien de korte termijn binnen dewelke de prijs en kosten moeten betaald worden, is het belangrijk vooraf je berekening te maken zodat je perfect weet tot welk bedrag je kan bieden.

Ik koop via een ‘traditionele’ openbare verkoop

Het proces-verbaal van toewijzing wordt afgesloten op het ogenblik dat de openbare toewijzing van de woning aan de hoogste bieder gebeurt. De koper moet uiterlijk 5 dagen na de datum van dit proces-verbaal de kosten van de aankoop betalen en binnen de 6 weken de prijs. Als een recht van hoger bod voorzien is, dan wordt de initiële koper op de hoogte gesteld als er geen bod wordt uitgebracht en beginnen de termijnen vanaf dat ogenblik te lopen. Hou er rekening mee dat bij een openbare verkoop de notariskosten hoger liggen dan bij een onderhandse verkoop. Vraag naar een kopie van de verkoopsvoorwaarden aan de notaris en informeer je over eventueel bijkomende kosten of lasten.

Kom je er niet aan uit?

Onze experts helpen je graag een duidelijk overzicht te maken en kijken meteen welke leenmogelijkheden er voor jouw situatie haalbaar zijn. Klik hier om bij een van onze kantoren een gratis afspraak te maken.