- Verzekeren
De goedkoopste brandverzekering vinden? Vermijd deze 6 valkuilen!
2 min. leestijd
Een brand- of woningverzekering is essentieel als je een woning koopt. Kan je zonder zorgen zoeken naar de goedkoopste oplossing - of zijn er aandachtspunten? Na het lezen van deze blogpost zijn er voor jou enkele valkuilen minder.
Is een brandverzekering verplicht?
Ben je verplicht om een brandverzekering af te sluiten wanneer je een woning aankoopt? Wettelijk gezien niet. Maar nogal wat banken bieden je een 'voordelige' rentevoet op voorwaarde dat je bij hen ook je schuldsaldoverzekering en je brandverzekering erbij neemt. Zo'n pakketaanbod is niet aan te raden. Bekijk en beoordeel beter elke verzekering apart. Zo ben je niet gebonden aan een maatschappij. Die vrijheid is onbetaalbaar.
Hieronder bespreken we zes bekende valkuilen.
1. Geen brandverzekering
Kan je het erop wagen geen brandverzekering te nemen om kosten te besparen? Géén goed idee. Want er hoeft maar iets te gebeuren en de zogenaamde 'besparing' verdwijnt als sneeuw voor de zon. Om nog niets te zeggen over je burgerlijke aansprakelijkheid (BA) naar anderen toe.
2. Geen vrijstelling of franchise
Soms kom je wel eens een promotie tegen van een verzekeraar die 'geen vrijstelling te betalen' uitspeelt om nieuwe klanten aan te trekken. De moeite waard om even bij stil te staan. De kans bestaat dat het schrappen van die franchise toch wordt verrekend via een hogere premie. Van besparing is dan eigenlijk geen sprake. Bekijk de prijs altijd in totaliteit en zeker ook in functie van de aangeboden dekkingen.
Wel te overwegen is een lagere premie in ruil voor een hogere vrijstelling, indien de verzekeraar daarvoor openstaat.
3. Onvoldoende dekking
Elke verzekeringspolis is een pakket met een aantal dekkingen erin, ook waarborgen of risico’s genoemd. Daarbij zijn er wettelijk verplichte dekkingen, maar ook niet-verplichte, bijkomende dekkingen én optionele aparte verzekeringen. Een opvallend goedkope brandverzekering kan een aantal dekkingen missen die misschien wel belangrijk zijn voor jou.
Ga zeker na wat het maximumbedrag is dat je na schade per dekking ontvangt. Soms zijn er echt wel krappe vergoedingslimieten voorzien. Indien dit de reële waarde niet dekt, dan heb je niet echt bespaard.
4. Onderverzekerde woning
Stel: je woning is 500.000 euro waard, maar je verzekert ze maar voor 300.000 euro. Je betaalt dan een lagere verzekeringspremie, maar bij een schadegeval krijg je ook maar drie vijfde van de schade vergoed. Met andere woorden: het heeft geen zin om voor een lagere premie te gaan als dit ook betekent dat je onvoldoende verzekerd bent en dus bovenop materiële schade ook financiële schade lijdt. Ga altijd voor een waardebepaling via een evaluatierooster of via een expertise. Dit laatste kan soms ook nodig zijn voor het hypothecair krediet.
5. Wat met de inboedel?
Voor de premie voor de inboedel gebruikt elke verzekeraar zo zijn eigen systeem:
- Sommigen nemen een percentage van de waarde van het gebouw.
- Anderen vragen naar het duurste voorwerp in huis en verzekeren je dan voor alles in huis tot maximaal de door jou gekozen waarde.
- Soms moet je op eigen verantwoordelijkheid de waarde van je inboedel schatten.
Dit laatste is vrij riskant. De kans is dan soms groot dat je zwaar onderverzekerd bent voor je hebben en houden.
6. Renovaties niet melden
Je laat een knappe nieuwe keuken installeren - of je badkamer flink onder handen nemen? Laat dit dan zeker weten aan je verzekeraar. Inderdaad: meerwaarde aan je woning moet meer verzekerd worden, je premie gaat omhoog. Maar dit niet melden uit besparingsoverwegingen is geen goed idee. Eén schadegeval en van besparing is geen sprake meer…
Het allerbelangrijkste?
Dat is dat je brandverzekering goed is afgestemd op jouw individuele behoeften. Wij helpen je daar graag bij! Maak een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.