- Wonen
De Garantiestelling als alternatief voor de betaling van een voorschot
2 min. leestijd
De aankoop van een woning is een spannende stap, maar brengt ook financiële verplichtingen met zich mee. Een van deze verplichtingen is de waarborgsom, die vaak 10% van de aankoopprijs bedraagt. Voor veel kopers kan dit een flinke som geld zijn die niet direct beschikbaar is. Gelukkig biedt de Garantiestelling een aantrekkelijke oplossing waarbij je deze waarborg niet zelf hoeft voor te schieten. In dit blogartikel vertellen we je alles over de Garantiestelling en waarom het voor jou een interessante optie kan zijn.
Wat is de Garantiestelling?
Bij de Garantiestelling staat een verzekeraar garant voor de waarborgsom die normaal gesproken op de derdenrekening van de notaris gestort moet worden. In plaats van dat je het volledige bedrag direct overmaakt, dekt de verzekeraar dit voor jou. Dit betekent dat je geen grote som geld hoeft vast te leggen, wat vooral handig is als je niet voldoende spaargeld hebt of je reserves liever niet wilt aanspreken. De Garantiestelling heeft dezelfde waarde als een daadwerkelijke storting, dus de koper is volledig gedekt voor zijn verplichting t.o.v. de verkoper.
Voor wie is de Garantiestelling interessant?
Er zijn verschillende situaties waarin de Garantiestelling van pas kan komen. Stel dat je niet genoeg geld op je spaarrekening hebt om de volledige waarborg te betalen, dan is dit een perfecte oplossing. Of misschien ben je in een situatie waarin je je huidige woning eerst moet verkopen voordat je de waarborg kan voldoen. In beide gevallen zorgt de Garantiestelling ervoor dat je toch verder kunt met de aankoop zonder financieel klem te zitten.
Hoe werkt de Garantiestelling precies?
Wanneer je gebruik maakt van de Garantiestelling hoef je geen geld te storten bij de notaris. In plaats daarvan garandeert de verzekeraar het bedrag van de waarborgsom aan de verkoper. Als de aankoop doorgaat, hoef je enkel de kosten van de Garantiestelling te betalen, wat neerkomt op 1% van de waarborgsom. Annuleer je de koop echter na afloop van de opschortende voorwaarden, dan wordt de waarborg uitbetaald aan de verkoper en dien jij dit bedrag binnen 30 dagen aan de verzekeraar terug te betalen.
Wat zijn de kosten van de Garantiestelling?
De kosten voor de Garantiestelling zijn laag in vergelijking met de voordelen. Je betaalt namelijk slechts 1% van de waarborgsom, met een minimum van €200 en een maximum van €500. Dit is een relatief klein bedrag in verhouding tot de zekerheid die het biedt. Deze kosten worden voldaan bij het verlijden van de akte, waardoor je vooraf geen extra uitgaven hebt.
Hoe vraag je de Garantiestelling aan?
Heb je interesse in de Garantiestelling? Het proces is eenvoudig. Je financieel expert bij Immotheker Finotheker kan je helpen met de aanvraag en zorgt ervoor dat de juiste afspraken in het compromis worden vastgelegd. Dit is een eenvoudige manier om financiële flexibiliteit te behouden zonder het risico te lopen dat je de koop niet kunt afronden door een gebrek aan liquide middelen.
Met de Garantiestelling krijg je meer financiële vrijheid en zekerheid tijdens het aankoopproces van je droomwoning. Kan of wil je niet je eigen geld aanspreken, dan biedt deze oplossing een handige manier om de waarborgsom te dekken. Vraag onze experten naar de mogelijkheden en ontdek hoe de Garantiestelling ook jouw aankoopproces kan vergemakkelijken!