- Pensioen
Belastingvoordeel halen uit pensioensparen? Dit zijn de voorwaarden
2 min. leestijd
Fiscaal pensioensparen is vandaag al voordelig; je spaart dus niet enkel voor later. Om die reden wordt pensioensparen terecht als een van de meest fiscaal interessante spaarformules naar voren geschoven. Het is een vorm van langetermijnsparen die al snel vruchten afwerpt: je legt een reserve aan voor je pensioen en geniet tegelijk elk jaar van een fiscaal voordeel.
Ben je getrouwd of wettelijk samenwonend? Dan hebben zowel jij als je partner recht op het maximumvoordeel van het pensioensparen. Jullie moeten dan wel elk een pensioenspaarrekening of pensioenspaarverzekering hebben. Benieuwd naar je verwachte opbrengst later? Maak een simulatie van pensioensparen in onze handige tool.
Maximumbedrag voor fiscaal voordeel van pensioensparen in 2022
Als je in 2022 voor maximum 990 euro aan pensioensparen doet, krijg je een belastingvermindering van 30%. Stort je het plafondbedrag van 990 euro, dan recupereer je dus dus 297 euro via je belastingen.
Kan je ook meer storten? Ja, namelijk een bedrag tussen 990 euro en 1.270 euro. In dat geval heb je recht op een fiscaal voordeel van 25%. Stort je bijvoorbeeld het maximum, dan levert dat je 317,50 euro belastingvermindering op.
Opgelet: stort je een bedrag tussen 990 euro en 1.188 euro, dan levert het je minder dan 297 euro fiscaal voordeel op. Dat is dus minder dan wanneer je slechts 990 euro zou storten.
Voorwaarden voor pensioensparen
- Je bent een inwoner van België of van een ander land van de Europese Unie plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.
- Je bent belastingplichtig in België.
- Je bent minstens 18 jaar en niet ouder dan 65 jaar op het moment dat je het contract afsluit.
- De belastingvermindering geldt alleen als je minstens 10 jaar spaart.
- Bij een pensioenspaarverzekering moet het contract vermelden dat de opbrengst voor jou is. Kom je voor de uitbetaling te overlijden, dan gaan de tegoeden naar de begunstigde die je zelf aanduidt. Dat moet een familielid zijn tot de tweede graad.
Wanneer vervalt het fiscaal voordeel?
Vanaf het jaar waarin je 65 wordt, vervalt het fiscaal voordeel, als je ten laatste op je 55ste bent gestart met pensioensparen. Word je dit jaar 65, dan moet je voor de belastingaangifte van volgend jaar niet langer rekenen op die belastingvermindering. De laatste aftrekbare storting moet dus gebeuren uiterlijk op 31 december van het jaar waarin je 64 jaar wordt.
Daarnaast heb je geen recht meer op de belastingvermindering voor pensioensparen in het jaar waarin je het pensioenkapitaal opneemt naar aanleiding van je pensioen, of binnen de 5 jaar voor je pensioen.
Heb je meerdere pensioenspaarrekeningen of pensioenspaarverzekeringen waarop je ook allerlei stortingen deed? Dan geeft slechts de betaling op één enkele rekening of verzekering recht op een fiscaal voordeel. Je kunt zelf wel kiezen welk contract je opneemt in de belastingaangifte. Dat is ook van toepassing als je in de loop van het jaar bent overgestapt naar een ander pensioenspaarfonds.
Als je geen belastingen betaalt omdat je geen of weinig inkomsten hebt, kan je ook niet genieten van de belastingvermindering. Er is dan namelijk niets om het fiscaal voordeel in mindering te brengen. Is de belasting die je moet betalen kleiner dan de vermindering waarop je recht hebt, dan is de belastingvermindering beperkt tot het bedrag van de belasting. In dat gevoel moet je geen belastingen betalen, maar je krijgt dan ook niets terug.
Formules voor pensioensparen
Door het fiscale voordeel tot 30% is pensioensparen in veel gevallen een no-brainer. Vergeet echter niet dat de verschillende pensioenspaarformules erg verschillen. Neem je graag risico’s of speel je liever op veilig? Je beleggersprofiel is belangrijk om de voor jou ideale pensioenspaarformule te bepalen. Nieuwsgierig naar een simulatie van pensioensparen? Probeer onze handige tool.
Zie je door het bos de bomen niet meer? Maak dan gauw een afspraak. We tonen je de meest interessante formules en kunnen alles voor je in orde brengen!